fbpx
Shadow

Recension av Bugaboo Cameleon 3 duobarnvagn

Sammanfattat om Bugaboo Cameleon 3

Den ursprungliga Bugaboo barnvagnen, Cameleon 3 har några bra funktioner och är byggd för att hålla. Men det finns aspekter som bromsen – det kan behöva några förbättringar. Vagnen passar från födseln till cirka tre år och är välgjord. Du kan också växla över handtaget till andra sidan barnvagnen när du behöver de större hjulen i fram istället för i bak. Den är lätt att vika ihop även om det inte är den minsta vagnen.

bugaboo-cameleon-3 duovagnBugaboo cameleon 3 liggdel svart

  • Fördelar

Passar från födelse till ålder tre, kvalitetsdesign och välgjord, manövrerbarhet.

  • Nackdelar

Dyrt, handdriven broms, inte för små utrymmen.

 

Vår recension

Bugaboo Cameleon presenterades för första gången över hela världen 2005 och har nu klockat upp ett decennium på lyxiga barnvagnsmarknaden och ligger i sin tredje version

Efter att ha lanserats 1999, har det nederländska bolaget Bugaboo gått från styrka till styrka och – i slutet av 2014 firade Bugaboo 15 år med att släppa sin Cameleon 3 Classic-kollektion.

Bugaboo placerar sig otroligt väl på den lyxiga delen av marknaden och har genom åren blivit vägen för barnvagnsinnovation och har gått ihop med toppdesigners, bland annat Marc Jacobs, Missoni och Diesel för att se till att deras sortiment inte äventyrar stilen.

 Och Cameleon 3 är inte annorlunda, den lovar en smidig körning, smart design och bra värde. Det har vunnit flera utmärkelser, allt från föräldrapublikationer till designutmärkelser, Bugaboo-prisskåpet fullt av priser för denna barnvagn.

Jämförbar med varumärken som Joolz day2 och Stokke trailz, finns det ingen förnekande av Bugaboo Cameleon 3 har en ständig popularitet, uppbyggd av stöd från amerikanska stjärnor.

 Cameleon 3 säljs på att vara Bugaboos perfekta allaround vagn, är den det?

Cameleon 3 kan användas från nyfödd till cirka tre års ålder. Den har smidigheten som på en cityvagn, kombinerad med robustheten att hantera svårare terräng.

Men jag skulle inte vilja använda den regelbundet på tunga och utmanande ytor, eftersom det kan vara ganska besvärligt. Jag tror emellertid att dess lätta manövrerbarhet på trottoarer och kollektivtrafik är den stora fördelen på denna duovagn.

Bilstolarna (säljs separat, £ 34,95) betyder att den också kan användas som resesystem med bilstolar, inklusive Maxi-Cosi Pebble, Pebble Plus och Cabriofix, Cybex Cloud Q, Aton 3S, Aton 4 och Aton Q , plus BéBé Confort Pebble, BeSafe iZiGo och BeSafe iZiSleep.

 Skulle du bara behöva köpa en barnvagn från födseln med Cameleon 3?

Om du bara har ett barn, så kan Cameleon 3 lätt följa med dig genom hela ditt barnvagnsliv..

Bugaboo möter alla dina behov när det gäller att transportera din baby runt, och du kan också lägga till en ståbräda för att äldre barn ska kunna stå  det barnet blir trött, men skulle nog fortfarande behöva rekommendera en dubbelvagn för längre sträckor.

Om det finns tillräckligt stort mellanrum mellan barnen åldersmässigt, så kan du enkelt använda den här barnvagnen även till andra barnet då det är en barnvagn som håller.

Det rymliga sätet har ett djup på 26 cm, och benstödet är 23 cm vilket betyder att det faktiskt finns ganska bra med benrum, även för ett äldre barn.

 Är sittdelen bekväm?

Axelremmarna är fastsydda på plats i sätets övre ände.

Även om remmarna kan justeras för längd, kan höjden på remmen som sitter fast vid sittdelen inte flyttas. Sittdelen är helt okej bekväm för barnet.

Cameleon 3 sittdel grön

Hur bekväm är liggdelen?

Ja, den stora liggdelen är väldigt bekväm, med en välvaddad madrass och massor av utrymme. Den inre längden på bassinet är 74cm och bredden 33cm .

Liggdel cameleon 3 orange

Känns Cameleon 3 slitstark?

Cameleon är robust och känns stabil utan att vara för tung, och däcken och upphängningen verkar slitstarka.

De olika delarna sätts ihop lätt och håller bra ihop när de är anslutna.

När det gäller sittdelen sätts tyget fast i själva basen och de sitter bra. Det har aldrig varit något problem med de bugaboovagnar vi haft som har denna lösning.

Hur är Cameleon 3 att köra?

Cameleon 3 är en riktigt flytande åktur – det glider smidigt längs trottoaren och du styr lätt över gräset i parker.  Den skakar lite mer över kullersten även om dämpningen är bra.

Hur är bromsen?

Bromsen är en del i handtaget, vilket inte är lika vagnligt. Du trycker in en knapp på handtaget som får bromsen att aktiveras eller släppa.

Kan du verkligen köra på två hjul?

Den riktigt unika egenskapen med Cameleon 3 är att den kan användas i tvåhjuligt läge genom att vika chassit så att dess kontur är som ett enda handtag ned till hjul och avlägsna de mindre hjulen.

Detta gör att den kan köras eller dras nästan som en skottkärra och är avsedd att hjälpa till med att flytta över ojämn mark som snö eller sand.

Bugaboo-cameleon3 två hjul

 Hur lätt viks Cameleon 3 ihop?

Viksystemet är ganska snabbt men inte enhänt eftersom det innebär att du först tar bort sätet eller bärbotten, skjuter spärrar på varje sida av ramen innan du lyfter handtaget och viker chassit tillbaka på sig själv.

Om det låter komplicerat är det för att det är. Det är inte svårt att göra, när du har fått in knycket, och det behövs inte någon styrka, till skillnad från andra barnvagnar, men det är inte en superenkelt.

 

Hänger korgen upp och ner när duovagnen viks ihop?

Ja det gör den. Korgen är täckt med ett robust tyg som stängs med en elastisk dragsko. Om du har massor av små saker i korgen blir det svårare att garantera att de ligger kvar.

Varukorgen är väldigt rymlig och stängs med dragsko, plus att det är mjuka sidor vilket är bra. Det är dock ganska knepigt att få in och ut några större saker i korgen när du har liggdelen på t ex.

Hur liten blir Bugaboo Cameleon 3 ihopvikt?

Även om det inte är en kompakt barnvagn, blir Cameleon 3 relativt liten, om än i två delar.

Barnvagnschassit viks ihop till 90 x 50 x 31 cm, och sittdelen passar därmed snyggt in. De stora bakhjulen kan också enkelt avlägsnas med en knapptryckning för att göra den mindre.

Chassit och antingen sittdel eller liggdel – som antingen kan ligga platt under en säng eller stå på sidan. Om du vill göra det extra snyggt , finns det möjlighet att köpa bärväskan (1600 kr), vilket skulle hålla allt ihop på ett ställe.

hopvikt cameleon 3

 Passar den i din VW Golf bils bagage?

Cameleon 3 passar i bagageutrymmet på en VW Golf . Det tog upp det mesta av utrymmet i bagaget, så du kan bara ha ett par påsar runt barnvagnen, vilket inte är idealiskt för att åka iväg hela helgen.

Det finns möjlighet att ta av de stora hjulen ur chassit, vilket verkligen görs enkelt genom att trycka in en enda vit knapp vid varje hjul, vilket hjälper till med utrymmet.

Hur är den i kollektivtrafiken?

Barnvagnen passar snyggt och enkelt in på barnvagnsplatser på bussar, spårvagnar, tunnelbanan eller tåg, vilket gör det väldigt lätt att interagera med ditt barn när ni reser utan att behöva ta ur barnet ur vagnen.

Eftersom det är lätt och manövrerbart är det lätt att ta sig av och på kollektivtrafiken, men inte så lätt att bära upp och ner trappan på tåg eller tunnelbanestationer där det inte finns någon hissåtkomst.

Hur hög är sittdelen på chassit?

Sätet sitter cirka 50 cm från marken. Det är en bra höjd som ger ditt barn chansen att se bra kring vagnen. Du behöver inte heller luta dig långt ned för att torka barnets näsa eller hjälpa barnet i och ur vagnen.  Du trycker ner en knapp på vardera sida om sitsen som då låser sig och sedan är det bara att lyfta. Enkelt och smidigt.

Hur är handtaget?

Det justerbara handtaget på Cameleon 3 är bra. Den sträcker sig från sin lägsta höjd på 100cm till 110cm med sju möjliga positioner. Du kan också flytta över handtaget från ena sidan till den andra, se mer nedan.

 

Berätta för oss hur bakhjulen kan bli framhjul

Det är väldigt enkelt att byta så att handtaget hamnar på motsatt sida av vagnen.

Du gör detta genom att trycka in en liten vit knapp på varje sida av styret och svänga handtaget framåt. Tanken är att de större hjulen kan ta tuffare terräng bättre.

Hur är den i jämförelse med bugaboo bee?

Bee viks upp lättare och är mer kompakt. Med det sagt tycker vi att Cameleon 3 är rätt lätt och kompakt för att inte vara tänkt som en kompakt vagn. .

 Är duovagnen värd pengarna?

Ja och nej! Med en prislapp på runt 10 000 kr beroende på tyget och chassit är det dyrt, men det är konstruerat och byggt bra. Säger att bromssystemet verkar primitivt och bromsutlösaren kan vara lite hård när den snäpper sig. Jag brukar förvänta mig att en fotdriven broms införlivas i en barnvagn till detta pris.

Vi tycker emellertid att priset inkluderar både dragkedja och sittplats, så det betyder inga överraskningstillbehör att köpa när ditt barn är nyfödd till treåring.

Priset inkluderar allt du behöver för att få digdig opch ditt barn på rull där ute, men det finns extrakostnader, till exempel en solsufflett, bilstolsadaptrar, ståplatta för barn , transportväska och kopphållare, samt många andra tillbehör.

Är den lätt att sätta ihop?

Ja, även om Bugaboo Cameleon 3 kom färdigt ihop för översynen, hade jag ett tag att ta ihop och bygga om det, och jag hittade det ganska lätt.

Delarna går alla på tillsammans utan minsta krångel, och de flesta avtagbara delarna av chassit har en knapptryckning, medan sätet och bassinet både använder kardborreband.

Det finns en 45-sidig engelsk instruktionsbok tillgänglig online, som i första hand är utrustad med bilder, som såg ganska lätt att följa.

 

Slutsats

Bugaboo Cameleon 3 kan vara svår för plånboken, men du får mycket pengar för dina pengar med sin snygga design, förmåga att växa med ditt barn från nyfödd till tre år. Den körs med lätthet både i staden och på landet.

Den är inte kompakt, så den är inte bäst för små utrymmen, men den viks smidigt. Det kan vara ett dyrt alternativ, men det har många funktioner – och med en stor efterfrågan på dessa duovagnar finns det ett gott återförsäljningsvärde på begagnad marknad.